Pir Ålesund

Pir ligger i sentrum av Ålesund, som er kjent for sin jugendstilarkitektur. I Ålesund sier man at den fineste utsikten er den man ikke opplever, for det er huset man sitter i. Den rigide betongstrukturen til Pir står i sterk kontrast til Ålesund sin gjennomgående arkitektoniske stil, med organiske former og spisse tårn. Designet er repeterende, fargerikt og uttrykksfullt, og komplimenterer jugendstilen. Fargepaletten til Ålesund er veldig livlig, og vi ønsket å reflektere dette i utformingen av prosjektet. Samtidig er jugendstilen veldig dekorativ, og betongelementene til Pir er designet for å være fulle av dybde og karakter.

Ålesundsregionen er også kjent for sin natur og en viktig del av prosjektet var å designe et hus som gir en spektakulær opplevelse av området rundt. Betongkonstruksjonen er produsert av Spenncon i Hjørungavåg, på Sunnmøre. Betongen er pigmentert i en rød farge fra Bayferrox som endres med elementene. Når det regner blir det mørkerødt, og i direkte sollys er huset nesten lyserosa. Den fargede sementen brukes også i bygningens hovedtrapp. I motsetning til Pirs strenge eksteriør, har interiørarkitektene i Sane tegnet et varmt og variert interiør. Pir skal oppleves som en arbeidsplass med stemningen til et hjem. Interiøret er slitesterkt, med en robust og bred materialpalett. Det er stor variasjon i atmosfærer og innredning for å tilpasse interiøret, akkurat som et hjem, hvor hvert rom er innredet forskjellig. Det samme gjelder for lyssetting og fargesetting i prosjektet.

Pir er først og fremst et cowork prosjekt, der første etasje huser et stort arrangementslokale, bar, restaurant og resepsjon. Andre og tredje etasje er cowork-plasser og kontorer. Fjerde etasje er Kvale advokatfirma, femte etasje er Sunnmørsposten, og sjette etasje er konferansesenteret, mindre kontorer, møterom og takterrasse. Prosjektet har prioritert å bruke lokale produsenter, designere, produkter og materialer for å støtte norske bedrifter og designere. Mad Arkitekter ble engasjert til å tegne fasaden til nybygget, og Sane ble engasjert til å tegne interiørkonseptet.